Николовски од Берово: Сточарите да ги проверат сметките, следува авансната основна субвенција за 2023 година

8 Министерот за земјоделство Љупчо Николовски денеска во Берово оствари повеќе средби со земјоделците и сточарите од Берово и беровско. Низ разговар со нив им ги пренесе информациите за новите

Читај повеќе

ОТВОРЕНО ПИСМО ОД МЛАДИОТ МАЛЕШЕВСКИ ЗЕМЈОДЕЛЕЦ ВАСКО: ИМА ЛИ СВЕТЛО НА КРАЈОТ ОД ТУНЕЛОТ?

Васко Црнаковски е најдобриот млад земјоделец во Малешевијата, кој засадува околу 50 декари компир секоја година.Тој е еден од повеќето земјоделци на кои минатонеделните врнежи на град, им ги опустошија

Читај повеќе

(ВИДЕО)РЕПОРТАЖА ВО СЕЛО ЦРНИК: ОД НЕКОГАШ НАЈБРОЈНОТО СЕЛО СО ДОБИТОК, ДЕНЕС ГИ НЕМА НИТУ ЛУЃЕТО НИ ЖИВОТНИТЕ

Селото Црник во општина Пехчево, на времето било едно од најбројните села со добиток од овци и крави во Малешевијата.Главната егзистенција на повеќето луѓе овде е токму од земјоделие и

Читај повеќе

СТАВЕНА ВО ФУНКЦИЈА АПЛИКАЦИЈА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ИНФОРМАЦИИТЕ ОД АГРОМЕТЕРОЛОШКАТА СТАНИЦА ВО БЕРОВО.

Во близина на имотот на ,,Малеш Бреза”, на влезот во Берово, неодамна е поставена агро-метеоролошка станица за заштита на земјоделските култури. Станицата има софтвер, кој на секои 10 минути ги

Читај повеќе

ГОЛЕМ БРОЈ ЈАГНИЊА ОСТАНАА ВО ТРЛАТА.

Велигден беше последната надеж за деморализираните сточари . Откако голем дел од нивните јагниња и станаа во трлата, ситуацијата во свои раце ја презеде очајот… Извор: Тв Стар

Читај повеќе

Земјоделци, ова се насоките за движење во полициски час.

​Правила и услови за ослободување од полициски час на граѓани на Република Северна Македонија за време на вонредната состојба поврзана со вирусот COVID -19: 1.​ ​ ​ ​ ​ ​Право

Читај повеќе

За земјоделците нема да важи полицискиот час за време на викенд.

Владата на вчерашната седница го утврди појаснувањето на одлуката за забраната на движење за време на викендите, поточно од овие одлуки и мерки ги исклучи земјоделците што одгледуваат раноградинарски култури

Читај повеќе

Македонскиот пазар нема капацитет да го откупи годинашниов род на сливи.Овоштарите од Делчево почна со болокади на патиштата

Катастрофа им се заканува на производителите на сливи. Македонскиот пазар нема капацитет да го откупи годинашниов род на сливи. Само во Делчевскиот крај на откуп веќе врора недела чекаат околу

Читај повеќе

АКЦИЗАТА ЌЕ ЈА ПОКАЧИ ЦЕНАТА НА ДОМАШНАТА РАКИЈА.ЌЕ ВОВЕДЕ ЛИ И РЕД?

Ќе се покачи цената на домашната ракија. Со оваа мисла легнувата и стануваат и производителите и купувачите, откако државата најави дека отсега за секое литро произведена домашна ракија со просечна

Читај повеќе

ПРОТЕСТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА МОДРА СЛИВА ОД ПИЈАНЕЦ.РОДОТ ИМ ПРОПАЃА – ОТКУП НЕМА.

И покрај најавите за субвенционирање на откупот на модра слива, овоштарите од Пијанец денес излегоа на протести, загрижени за годинашнава реколта која им скапува во овоштарниците. Тие се во паника

Читај повеќе