Општините да поведат поголема сметка за проблемите на Ромите, бара Советот на Европа. 0

ње на дел од проблемите на ромската заедница, денес во Штип се одржа информативен состанок на тема Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво: Треба да

Читај повеќе

ИСТОКОТ СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ПРВОМАЈСКА СКАРА. 0

Први Мај и годинава ќе ги запали скарите во регионот. Наместо мрвки ќе се печат колбаси, барем ако се суди по она што во месарниците најмногу се продава пред празникот:

Читај повеќе

Државата нема механизми за заштита на семејното насилство. Жртвите траат и трпат. 0

Државата нема механизми за заштита на семејното насилство. Жртвите траат и трпат или ги повлекуваат поднесените пријави, зашто немаат доволно  доверба во системот. Ова е заклучок на Националната мрежа против

Читај повеќе

ЗАДРУГИТЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО СЕЛАТА ОД ИСТОКОТ. 0

Задругите да се вратат во селата од Истокот. Ова е единствен начин за нивно зајакнување и за развој на земјоделиеот во регионот. Овдешните земјоделци поседуваат мали ниви кои не се

Читај повеќе

ГЛАСОТ НА МЛАДИТЕ МОРА ДА БИДЕ ВАЖЕН ЗА ОПШТИНИТЕ. 0

Младите да се организираат во младински Совети, за полесно да се слушне нивниот глас. Ова е заклучокот од Регионалната конференција за формирање на младински совети, која се одржа во Виница.

Читај повеќе

Пехчево ќе ја организира првата велосипедска тура „Пехчево на точак“ 0

На 19. мај, Пехчево ќе биде домаќин на првата велосипедска OFF-ROAD тура „Пехчево на точак“. Патеката е долга 30 км, а ќе се вози по падините на Малешевските планини. Од

Читај повеќе

Промовирани нови мерки за вработување. Ќе се зголеми ли бројот на луѓе со плата? 0

Промовирани нови мерки за вработување. Годинава, освен работодавачи и потенцијални работници, истите ќе можат да ги користат и социјални претпријатија и граѓански организации: За оперативните мерки за вработување се издвоени

Читај повеќе

ВИДЕО: КРЕАТИВНОСТА НА МОМЦИТЕ ОД НИКОЛИНА КАРЕНТ 0

Една прекрасна идеја на промоција и преставување на недопрените убавините на Малешевијата, поточно пределите на месноста Дабов Чукар и Грамадна во беровското село Двориште, од каде се гледа прекрасниот Пирин

Читај повеќе

АНЃУШЕВ: ПОГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ ВО т н ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА 0

Зелената енергија ги чува и околината и џебот. Токму поради ова, во иднина мора да се зголемат инвестициите во енергетска ефикасност. Ова е обврска и на граѓаните, но многу повеќе

Читај повеќе

„Мрдни со прст“ во пехчевски Црник го уредуваше дворот на детската градинка. 0

Жителите на пехчевското село Црник ‘мрднаа со прст’ за реализација на работната акција “Заедно до поголеми детски насмевки”. Акцијата обедини  60-етина млади, деца и возрасни кои работеа на  уредување на

Читај повеќе