120 ГОДИНИ ОД КАТАСТРОФАЛНИОТ ЗЕМЈОТРЕС ВО ПЕХЧЕВО

На 4 април 1904 година во 12 часот и 25 минути, пограничното подрачјето помеѓу Пехчево било погодено од разорнувачки земјотрес со магнитуда од 7.8 степени според Рихтеровата магнитудна скала и

Читај повеќе

Од 13 до 15 Јули следува фестивалот на дувачки оркестри ,,Пехчево 2023″

Утврдена програмата за овогодишното издание на Фестивалот на дувачки оркестри ,,Пехчево 2023″. Фестивалот ќе се одржи од 13 до 15 јуни во очи на празникот Павловден и денот на градот

Читај повеќе

Успешно завршија активностите од Еразмус + проектот „Трансформативна сила на дигитализацијата во училиштата“

Во рамките на Eразмус+ проектот „Трансформативна сила на дигитализацијата во училиштата“, поддржан од Нацоналната агенција за европски образовни програми и мобилност, КА1- Краткорочни проекти за мобилност на ученици и вработени/кадар во

Читај повеќе

Ќе се гради спорстко-рекреативен центар во туристичката населба „Равна река“ во Пехчево

Во Пехчево потпишан е договор за изградба на спортско-рекреативен центар во месноста Равна Река кој се спроведува преку Бирото за Регионален развој како дел од Програмата за рамномерен регионален развој

Читај повеќе

Здружението на жени од Пехчево, собраа 75.000 капачиња во рамки на акцијата „Едно капаче, една надеж“ на Пакомак.

Помеѓу сите приказни кои ги слушаме деновите, наоѓаме и онакви кои ни покажуваат колку многу можеме да направиме ако само работиме со заеднички сили. Во градот Пехчево, по иницијатива на

Читај повеќе

Општина Пехчево потпиша Меморандум за соработка со ЈП ,,Комунална Хигиена” – Скопје за усовршување и развој на стручното образование кај учениците на локално ниво

Градоначалникот на Општина Пехчево, Александар Китански потпиша Меморандум за соработка со в.д. Директорот на ЈП Комунална Хигиена – Скопје, Косана Николиќ Мазенва. Меморандумот за соработка има за цел да воспостави

Читај повеќе

Учениците од ООУ „Ванчо Китанов“ – Пехчево од IV – а одделение го посетија Градоначалникот на Општина Пехчево

Учениците од ООУ „Ванчо Китанов“ – Пехчево од IV –а одделение, вчера заедно со нивната наставничка Емилија Марковска го посетија Градоначалникот на Општина Пехчево и општинската администрација. Посетата беше со

Читај повеќе

РЕАКЦИЈА НА РОДИТЕЛИ НА УЧЕНИЦИТЕ КОИ УЧАТ ВО ДИСПЕРЗИРАНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ ВО ОСУ „АЦО РУСКОВСКИ“ ВО ПЕХЧЕВО

Почитувани, Како родители на ученици кои учат во дисперзираните паралелки на ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово во Пехчево, сакаме јавно да го искажеме нашето незадоволство од досегашниот тек на наставата

Читај повеќе

ВО ПЕХЧЕВСКО НЕГРЕВО РЕАЛИЗИРАН ЗАВРШНИОТ НАСТАН ЗА ПРОМОЦИЈА НА ЕДУКАТИВНА ВЕЛО ПАТЕКА

Во Едукативниот центар во пехчевското село Негрево денес се реализираше завршниот настан во рамки на промоцијата на едукативната вело-патека. Активноста се реализира преку Програмата за зачувување на природата на Швајцарската

Читај повеќе

“ПРИКАЗНИ ОД НАШЕТО СЕЛО” НОВА ЗБИРКА РАСКАЗИ ОД ЈОВАН ТАСЕВСКИ

,,Приказни од нашето село” е насловот на најновата збирка раскази на авторот Јован Тасевски од Пехчево која деновиве ја објави и е пуштена во продажба.Кајо што вели Тасевски, збирката разкази

Читај повеќе