ПРОМОВИРАНА ПРВАТА МУЗИЧКА ФОЛК СЛИКОВНИЦА ЗА ДЕЦА „СЛУШАМ КАЈ ШУМАТ ШУМИТЕ“ 0

Центарот за зачувување и развој на македонската фолк музика, фолклорното творештво, едукација и иновации за деца – Фолконика ја промовираше првата музичка фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите“.

Читај повеќе

ВО СРЕДА ВО БЕРОВО ПРОМОЦИЈА НА КНИГИТЕ „НЕСРЕДЕН ВЕК“ И „ПРЕД НЕКОЕ ВРЕМЕ“ ОД ТИХОМИР А.ЈАНЧОВСКИ 0

Во среда на (27 Октомври) во клубот „Сити паб“ во Берово, ќе се одржи промоција на книгите „Несреден век“ и „Пред некое време“од Тихомир А. Јанчовски, кои се дел од

Читај повеќе

ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ: КОМПОЗИТОРИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ФИЛМСКО ПЛАТНО 0

На 25 октомври (понеделник) во 8.00 часот ќе се одржи онлајн предавање со наслов „Композиторите на македонското филмско платно“ во Берово и Малешевијата. Настанот ќе го во води  проф. д-р Александар

Читај повеќе

„МОЕ БЕРОВО“ НОВА ПЕСНА НА КОМПОЗИТОРОТ ГОРАН АЛАЧКИ И ГРУПАТА ШТЕКИЦА 0

Деновиве бевме на работна проба на групата „Штекица“ во Берово, каде во пријатна и опуштена атмосфера, заедно со композиторот Горан Алачки, ја свиреа најновата музичка нумера, односно химната на нашиот

Читај повеќе

ВИДЕО ЗАПИС НА ХИМНАТА НА ВЛАДИМИРОВО. 0

Во пресрет на Владимирските Илинденски средби, кои ќе се одржат од 30.07-02.08.2021 година, ексклузивно на порталот Малеш Нет ви го претставуваме видео записот од химната на Владимирово. Песната е во

Читај повеќе

ВЕЧЕР ЗА ПАМЕТЕЊЕ НА ПОЧЕТОКОТ НА ФЕСТИВАЛОТ „ПОВИКОТ НА МАЛЕШЕВИЈАТА“ 0

Првиот ден на фестивалот „Повикот на Малешевијата“, кој започна вчера и ќе трае уште следните два дена, беше одбележан со прекрасна атмосфера и обединувачка енергија меѓу сите присутни.Уште на самиот

Читај повеќе

ОДРЖУВАЊЕТО НА ЕТНО ПЛОШТАД ФЕСТИВАЛОТ 2021 ЌЕ ЗАВИСИ ОД РАЗВОЈОТ НА КОВИД ПАНДЕМИЈАТА. 0

Порталот Малеш Нет упати прашање до градоначалникот Пекевски, за одржувањето на Етно плоштад фестивалот во Берово, кој е еднинствениот музички настан кој го краси нашиот град, а поради пандемијата претходната

Читај повеќе

БЕРОВСКАТА АРХИТЕКТУРА ВО ИЗЛОЖБАТА НА СЛИКИ НА ЌАЗИМ ДРЕКОВИЧ ВО НОВИ ПАЗАР. 0

Во Културниот центар во Нови Пазар во Србија, вчера беше отоврена изложба на слики под наслов „Куќа која дише“ од авторот Ќазим Дрекович кој потекнува од Берово.Авторот Дрекович пред публиката

Читај повеќе

(ВИДЕО) СЕРИЈАЛ РАСПЕАНИ БЕРОВЧАНИ 0

Порталот Малеш Нет започнува кампања за презентација и зачувување на Беровското богато музичко и културно наследство, што ни го оставиле реномираните музичари и боеми од Берово.Целта ни е да ги

Читај повеќе

ВО БЕРОВО ФОРМИРАН РОМСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА КУЛТУРАТА И ТРАДИЦИЈАТА НА РОМИТЕ. 0

Ромската култура,обичаите како и состојбата на музичарите Роми од Берово во иднина ќе се негуваат преку новоформианиот ромски културен центар „Романо Бијадипе“. Членовите на здружението се реномирани музичари од Малешевскиот

Читај повеќе