РЕПОРТАЖА: СТОЧАРИТЕ И ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА И ИСТОКОТ, СЕ СОБРАА НА ВТОРАТА СТОЧАРСКА ВЕЧЕР (ВИДЕО)

Во беровското село Смојмирово и прекрасниот амбиент на ресторан Мис Стон се одржа Сточарска вечер посветена на сточарите од Малешевијата, Пијанец, околните места како и гости од Србија. Александар Мачевски

Читај повеќе

ФОТО РЕПОРТАЖА: „ДРЖИНСКИ РИД“ НАД РУСИНОВО, СПОКОЈОТ НА ЖИВОТОТ

Југозападно од планината Петлец над селото Русиново, се наоѓа месноста „Држински рид“ прекрасен предел кој заедно со мојот другар Драган, го посетивме пред околу два месеци.Овде на овој спокој се

Читај повеќе

(ВИДЕО)РЕПОРТАЖА ВО СЕЛО ЦРНИК: ОД НЕКОГАШ НАЈБРОЈНОТО СЕЛО СО ДОБИТОК, ДЕНЕС ГИ НЕМА НИТУ ЛУЃЕТО НИ ЖИВОТНИТЕ

Селото Црник во општина Пехчево, на времето било едно од најбројните села со добиток од овци и крави во Малешевијата.Главната егзистенција на повеќето луѓе овде е токму од земјоделие и

Читај повеќе

НЕКАДЕ ТАМУ НА ПЛАНИНА ВЛАИНА

Лишена и заситена од животот, обвиткана во замор и очај, шумата како да го сонува својот предвековен сон. И, додека модрото небо се прелева низ искинатите лисја, како стар алхемичар

Читај повеќе

(ВИДЕО)„ПИТОМАТА“ МЕЛОДИЈА НА ДАНЧО РУНТЕВСКИ.

Непроценливо богатство на информации за почетоците на убавата Малешевска песна, остава сведочењето на можеби белегот на ората и песните дедо Данчо Рунтевски, преставени во документарецот на поранешната Радио телевизија Берово

Читај повеќе

МАЛЕШ НЕТ СТОРИЈА: ИМА ЛИ СЕНКА, СЕНКАТА НАША

Зимата бразди се подлабоко.Деновите се кратки и безлични, ноќите студени а утрата мразовни и магливи. Секојдневно, се повеќе луѓе се будат во реалноста во која се нашле и живеат како

Читај повеќе

ПЛАНОВИТЕ НА ЛЕР И НИВНОТО ВЛИЈАНИЕ ЗА МИГРАЦИИТЕ ВО МАЛЕШ И ПИЈАНЕЦ.

Депопулацијата на малите градови во Република Македонија станува загрижувачки социоекономски проблем, кој во годините што следуваат може да донесе  континуиран пад на квалитетот на животот што ќе ја продуцира увертирата

Читај повеќе

СТОРИЈА:НАДВОР ОД КРУГОТ – НЕВИДЛИВИ ЗА ОПШТЕСТВОТО

Животот без документи и државјанство, луѓе невидливи за државата и човечки судбини на маргините од општеството  со секојдневни проблеми за преживување и со желба да бидат достојни државјани на Република

Читај повеќе

ВИДЕО: КРЕАТИВНОСТА НА МОМЦИТЕ ОД НИКОЛИНА КАРЕНТ

Една прекрасна идеја на промоција и преставување на недопрените убавините на Малешевијата, поточно пределите на месноста Дабов Чукар и Грамадна во беровското село Двориште, од каде се гледа прекрасниот Пирин

Читај повеќе

ФОТО: ЕЛЕКТРИЧНИ ПРАЗНЕЊА ВО БЕРОВО – ФАТЕНИ МОМЕНТИ

Не е ништо чудно во овој период од годината во нашиот град Берово да има електрични празнења, кои некогаш знаат  да бидат засташувачки и опасни.Токму пред два часа, објективот на

Читај повеќе