ВЕРНИЦИТЕ МУСЛИМАНИ ОД БЕРОВО ГО СЛАВАТ КУРБАН БАЈРАМ

Со утринската молитва Сабах-намаза и потоа Бајрам-намаз, верниците од муслиманска вероисповед од Берово и целиот свет, денеска го слават Курбан-бајрам, ден познат како празник на жртвата, зашто се принесува жртва

Читај повеќе

(ВИДЕО) ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛИЧНОСТИ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: АТАНАС РАЗДОЛОВ (1872-1931)

Атанас Раздолов е роден во 1872 година, во сиромашното семејство Топаловци во Берово. Поминал тешко и несреќно детство. Покрај сиромаштијата, неговото семејство било погодено од голема трагедија. Во 1877 го

Читај повеќе

ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: ЛЕОНИД ПЕЦОВСКИ (1923-1945)

Меѓу плејадата на истакнати луѓе од Малешевијата се вбројува и младиот храбар и воинствен малешевец Леонид Пецовски кој е роден на 19-ти мај 1923 година во Берово, во семејството на Ефтим

Читај повеќе

ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: НИКОЛА СПАСОВ МАЛЕШЕВСКИ (1850-1945)

Помеѓу плејадата македонски револуционери и дејци од крајот на XIX и почетокот на XX век, меѓу кои можеме да ги споменеме Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Јане Сандански и др., видно

Читај повеќе

(ВИДЕО) ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: ГАВРИЛ АТАНАСОВ – ЗОГРАФ (1862-1951)

Гаврил Атанасов е роден во Берово во 1862 година од православни родители. Татко му, кој по народност бил Цинцарин – Влав, бил дојденец од Крушево. Во Берово се оженил со

Читај повеќе

ВИДЕО РЕПОРТАЖА: СО ОРА И ПЕСНИ ЖИТЕЛИТЕ НА ЈУРУКО ВО БЕРОВО ЈА ПРОСЛАВИЈА ТРАДИЦИОНАЛНАТА МААЛСКА СРЕДБА

Како и секоја година, многу луѓе собра Маалската средба во населбата Јуруко, најстарата населба во Берово. Жителите на Јуруко и гостите од неколку соседни градови, се соединија во заеднчка слава

Читај повеќе

УЧИТЕЛОТ И БОГОСЛОВ ПАЧЕМСКИ МИТКО: КАКО ДА ТЕ ПОГРЕБАМ БОЖЕ МОЈ…!

Какви страдања преживува нашата душа, каков ужас го обвиткува нашето срце гледајќи го овој страшен призор? Каква збунетост го опфаќа нашиот ум во овие мигови кога мислено се искачуваме на

Читај повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ВАСИМ АХМАД: КОЈА Е АХМАДИЈА МУСЛИМАНСКАТА ЗАЕДНЦА

Под мотото „Љубов секому, омраза никому“ веќе 25 години во Македонија дејствува и функционира Ахмадија муслиманската заедница.Зачетоците на ова движење во нашата држава почнуваат токму во Берово во далечната 1997

Читај повеќе

(ВИДЕО) МУСЛИМАНИТЕ ГО СЛАВАТ СВЕТИОТ ПРАЗНИК КУРБАН БАЈРАМ

Големиот муслимански празник Курбан Бајрам, денеска ги собра верниците на првата утринска молитва.Во исламскиот центар на Ахмадија заедницата во Пехчево, се собраа верниците муслимани кои со молитвата се приближуваат кон

Читај повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ГРАЃАНИТЕ МУСЛИМАНИ ОД БЕРОВО

Влеговме во трите Свети Месеци кои што според Хиџретскиот Календар се нарекуваат Реџеб, Шабан и Рамазан.Овие три месеци се преполни со посебни, Свети Ноќи, како што се: Ноќта на Регаиб,

Читај повеќе