ВИДЕО РЕПОРТАЖА: СО ОРА И ПЕСНИ ЖИТЕЛИТЕ НА ЈУРУКО ВО БЕРОВО ЈА ПРОСЛАВИЈА ТРАДИЦИОНАЛНАТА МААЛСКА СРЕДБА

Како и секоја година, многу луѓе собра Маалската средба во населбата Јуруко, најстарата населба во Берово. Жителите на Јуруко и гостите од неколку соседни градови, се соединија во заеднчка слава

Читај повеќе

РЕСТОРАНОТ МРС ПРОСЛАВИ 50 ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈ.

Пет децении од своето постоење вчера вечер прослави ресторанот Мрс, најстариот и најпрепознатлив ресторан во Македонија и пошироко, со пригодна забава за своите постојани посетители кои уживаа во пријатната атмосфера.Како

Читај повеќе

РЕПОРТАЖА:МААЛСКА СРЕДБА ТРАДИЦИЈА ВО НАСЛЕБАТА ЈУРУКО

Стотици гости донесе старата традиција во маалото Јуруко во Берово врзана за празникот Богордица Балаклија. Во најстарото маало во Берово, познато по слогата на жителите, со посебен пиетет се слави

Читај повеќе

МОМЕНТИ И НАЈАВА НА РЕПОРТАЖА ЗА МААЛСКА ВЕЧЕР

Во понеделник ексклузивно на Малеш Нет, репортажа од Маалската вечер во најстарата населба во Берово-Јуруко.Еве дел од вчерашната атмосфера.

Читај повеќе

Од минатото на Малешевијата: Однесувањето на мажите и жените.

Во старо време моралот и кај машките и кај женските секогаш бил на високо ниво. Тогаш ретко каде се трпела невеста што нема деца (Ил’ ми роди, ил’ ќе земам

Читај повеќе

Пасијата на беровката Милка го чува од заборав симболот на Малешевијата.

Пасијата на беровката Милка го чува од заборав симболот на Малешевијата. Традиционалната изработка на малешевски ракотворби од волна или волница,ткаени или плетени, за Милка е страст и мерак, а се

Читај повеќе

Традиција

Во малешевскиот регион се уште се негуваат и практикуваат традиционалните занаети: копаничарство, кујунџиство, ковачкиот занает и папукчиство. Дрвото е материјал со неограничени можности. Во малешевијата можете да видите како се

Читај повеќе