МАЛЕШ НЕТ КОЛУМНА:СКЕПТИЧКА ПЕРЦЕПЦИЈА НА ТЕХНОЛОШКИОТ РАЗВОЈ ИЛИ НЕОПРАВДАН СТРАВ ОД НОВО НУЖНО ДОБРО??? 0

Пред извесно време пишувајки за социо – економскиот импут на Ковид 19,свесно ја начнав 5Г темата цитирајки го др.Томас Коуан еминентниот научник, кој ширењето на пандемијата го поврзува со 5г

Читај повеќе

МАЛЕШ НЕТ КОЛУМНА:СОЦИО-ЕКОНОМСКИ ИМПАКТ КОВИД 19 0

Создавањето на оваа пандемија не смее да се релативизира и маргинализира. Некој сака светот да биде покорен,клекнат на колена,оставен на милост на луѓето кои можат само да бидат неми посматрачи

Читај повеќе

КОЛУМНА: ПОСТМОДЕРНА МЕТАСТАЗА 0

Најголем изум на сите времиња е тракалото цела една епоха на идустријализација ротира околу оската на тоа тркало, колку се поголеми вртежите на истото толку повеќе човекот како биолошко битие

Читај повеќе

КОЛУМНА: ДВОЈАЗИЧНА ПЕРСПЕКТИВА ИЛИ ПЛАЌАЊЕ НА ПОЛИТИЧКИ ДОЛГ 0

Зборувајќи за преспектива ќе се обидам да резимирам некои мои погледи од бледата нужност на хибридно демократизираниот изгласан закон за двојазичност. Мојата преспектива како секој поединец ја согледувам од свој

Читај повеќе

КОЛУМНА: ИНТЕЛЕКТУАЛНА МАРГИНАЛИЗИРАНОСТ 0

Талкајќи низ институционалните лавиринти секојдневно се среќаваме со некопететни личности кои извршуваат одредена одговорна фукција, било тоа да е наставник кој физички ги малтретира своите ученици, или доктор кој ја

Читај повеќе

КОЛУМНА: ТРАНЗИЦИСКИ ВИОР 0

Голготата на патот кон просветлувањето ќе се обидам да ја предочам од мој аспект. Јас сум провокација филозоф, социолог и аналитичар без политички претензии, но ќе се обидам искрено и

Читај повеќе

КОЛУМНА: ГРАЃАНСКА ИНИЦИЈАТИВА ИЛИ ПАРТИСКА ПЕРСПЕКТИВА 0

Утописки модел е во Македонија да делуваш преку граѓанска иницијатива. Кај нас луѓево се вакцинирани од тој принцип на демократско дејствување. Македонија две децении го живее синдромот “се за ТИТО

Читај повеќе