ОПШТИНИТЕ ДА НОСАТ ПОЛИТИКИ ВО ИНТЕРЕС НА РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ

април 16 17:27 2018

Општините да носат политики во интерес на родовата еднаквост, односно во насока на рамноправност меѓу мажите и жените, особено кога во прашање е распределбата на парите, порачува UN Women:

  • Во Македонија веќе 20-тина општини спроведуваат родовоодговорни политики, односно го практикуваат родовото буџетирање. Сепак, остануваат уште предизвици на ова поле, потребна е поголема едукација за подигање на свеста кај советниците и градоначалниците за значењето на овој процес и з анеговата практична примена, истакна Кристина Хаџи-Василева, магистер по родови студии и надворешен соработник на UN Women.

 

ИЗВОР:ТВ СТАР

  Категории: