(ВИДЕО) ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛИЧНОСТИ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: АТАНАС РАЗДОЛОВ (1872-1931)

Атанас Раздолов е роден во 1872 година, во сиромашното семејство Топаловци во Берово. Поминал тешко и несреќно детство. Покрај сиромаштијата, неговото семејство било погодено од голема трагедија. Во 1877 го

Читај повеќе

ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: ЛЕОНИД ПЕЦОВСКИ (1923-1945)

Меѓу плејадата на истакнати луѓе од Малешевијата се вбројува и младиот храбар и воинствен малешевец Леонид Пецовски кој е роден на 19-ти мај 1923 година во Берово, во семејството на Ефтим

Читај повеќе

ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: НИКОЛА СПАСОВ МАЛЕШЕВСКИ (1850-1945)

Помеѓу плејадата македонски револуционери и дејци од крајот на XIX и почетокот на XX век, меѓу кои можеме да ги споменеме Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Јане Сандански и др., видно

Читај повеќе

(ВИДЕО) ЗА ИСТАКНАТИТЕ ЛУЃЕ ОД МАЛЕШЕВИЈАТА: ГАВРИЛ АТАНАСОВ – ЗОГРАФ (1862-1951)

Гаврил Атанасов е роден во Берово во 1862 година од православни родители. Татко му, кој по народност бил Цинцарин – Влав, бил дојденец од Крушево. Во Берово се оженил со

Читај повеќе

ВРЕМИЊА:РАСПЕАНИ БЕРОВЧАНИ ОД АРХИВАТА НА МРТВ.

Од архивата на Македонската радио телевизија. Распеани Беровчани, безвременска музичка емисија снимена во далечната 1973 година. За сите носталгичари по тоа прекрасно и не така далечно време, половина час убава

Читај повеќе

ИСТОРИЈА НА БЕРОВО

Регионот Малеш бил заселен уште од праисториски времиња, за кое што сведочат и остатоците од населби и могилите. Големиот број регистрирани археолошки локалитети речиси не се изтражувани така да не

Читај повеќе