СТРАДАЛНА СЕДМИЦА ВЕЛИКИ ПЕТОК.

април 05 17:28 2018

Еден од најтажните денви во христијансаката религија е Велики или Распен петок – ден посветен на Христовото распнување. На овој ден постот е строг, а се препорачува од жал за распнатиот Исус ништо да не се јаде или пие. Никакава работа не се фаќа на овој ден, а се верува и дека целата природа се стишува поради жал за смртта на Исус.

Овој ден го одбележува поминувањето под масата на која е иконата од христовото распетие и плаштеница, што го претставува гробот Исусов, но погрешно е да се верува дека поминувањето под неа се прави за здравје и среќа.

Напротив тоа е начин на изразување почит , смирение и тага пред гробот на Исус, но и благодарност зашто тој умре за луѓето да ги избави од гревовите.

На вечерната богослужба, платното се вади од олтарот и со него трипати се обиколува црквата, по што се остава на импровизираниот Исусов гроб каде верниците се поклонуваат во наредните два дена.

  Категории: