РАТЕВСКИ КАРНЕВАЛ “БАМБУРЦИ“

РАТЕВСКИ КАРНЕВАЛ “БАМБУРЦИ“
март 13 05:07 2018

Секоја година на Свети Јован се одржува Ратевскиот карневал “Бамбурци“ во село Ратево.

Традицијата на жителите со маски изработени од природна кожа од животни да ги растеруваат злите духови, прерасна во препознатлив карневал кој влезе во календарот на културни случувања во Македонија. Стотина жители на малешевското село Ратево, маскирани во кожи од животни и со големи метални ѕвонци ја продолжуваат многувековната традиција да го прогонуваат злото. Тие продефилираа низ сокаците и се упатуваат сред село, каде што им се придружуваат уште неколку стотици маскирани ратевци и гости од други места, но со посовремени маски. Многувековната традиција на селаните од Ратево со маски изработени од животинска кожа да го растеруваат злото од годинава прерасна во карневал „Ратевски бамбурци“, од кои вчера беа одушевени многубројните гости што првпат присуствуваа на овој ритуал. Ратевските бамбурци, облечени во кожа изгледаа застрашувачки. Се наликува на амбиент од пред илјадници години. Бамбурци во малешевскиот дијалект значи нешто страшно, многу страшно, кое мора да се растерува со нешто уште пострашно. Затоа и се прават овие маски и оваа страшна облека од кожа од говеда, овци, кози и од птици, кои ги изработуваме секоја година и по два-три месеца. Така луѓето од Ратево со векови, најмалку 1.000 години, ги растерувале злото и болестите кај луѓето и кај добитокот.

Најстарите жители на Ратево истакнуваат дека повеќевековната традиција на овој ритуал, што е поврзан со верскиот празник Свети Јован Крстител, не била прекината ниту една година.

  Категории: