Пролетно празнување и активности во ООУ ” Дедо Иљо Малешевски “

Пролетно празнување и активности во ООУ ” Дедо Иљо Малешевски “
март 21 18:17 2023

Основното училиште „Дедо Иљо Малешевски“ од Берово денес го одбележа денот на пролетта, односно почетокот на ова прекрасно годишно време со организирање на неколку активности во кои учествуваа  вработените и учениците од централното училиште Берово, ПУ Митрашинци, ПУ Будинарци, ПУ Двориште, ПУ Ратево, ПУ Владимирово и ПУ Смојмирово.

Првата активност беше чистење на училишниот двор. Вработените и учениците се обединија во заедничка акција за да го претворат училишното пространство во чиста и убава средина, покажувајќи ја својата грижа и почит кон природата и општеството. Собраниот смет го исфрлија вработени од ЈКП ,,Услуга“ Берово.

Втората активност беше нацртување на цртежи од страна на учениците. Талентираните ученици од различни возрасти најдоа инспирација во убавините на пролетта и нацртаа разновидни уметнички дела што ги прикажуваа цветовите, животните и пејзажите што го красат пролетното време.

Третата активност беше презентација на учениците. Учениците ги споделија своите знаења и искуства поврзани со пролетта, од ботаника до поезија и легенди. Преку овие презентации, учениците разменуваа идеи и се поттикнуваа едни на други да ја истражуваат природата и да се восхитуваат од пролетните убавини.

На спортските терени учениците се рекреираа и спортуваа.

Чудесениот ден на пролетта беше исполнет со образовни и забавни активности, кои ги поттикнаа учениците да размислуваат за значењето на пролетта, нејзината улога во природата и како тие можат да се вклучат и да допрат до позитивни промени во своето општество.

Основно училиште „Дедо Иљо Малешевски“ секогаш се стреми да ги развива талентите и способностите на учениците и да ги стимулира да учествуваат активно во различни културни и образовни настани. Овие активности ги насокуваа учениците да ја разберат важноста на зачувувањето на природата и на споделувањето на знаењата со своите сограѓани.

-Со гордост можеме да кажеме дека активностите на денот на пролетта во нашето училиште беа успешни и инспиративни. Овие настани не само што ги учеа учениците на разновидни вештини, туку и им овозможија да се дружат и да се забавуваат заедно, одбележувајќи го почетокот на новото годишно време – истакнаа од училиштето.

  Категории: