ПО 33-ТИ ПАТ, КОМПАНИЈАТА ЗЕГИН ГО ПРОСЛАВИ СВОЈОТ ПАТРОН “СВ.НИКОЛА”

ПО 33-ТИ ПАТ, КОМПАНИЈАТА ЗЕГИН ГО ПРОСЛАВИ СВОЈОТ ПАТРОН “СВ.НИКОЛА”
декември 19 17:26 2021

По повод празникот Св.Никола, денес во аптеката на компанијата Зегин, која се наоѓа во градскиот трговски центар во Скопје и која го носи името Св.Никола, се одржа панихида.

Оваа година патрониот празник компанијата Зегин го прославува по 33 пат.

Инаку, Христијаните веруваат дека Свети Никола Чудотворец на многу пати ги спасувал изгубените бродови и поради тоа тој е заштитник на морепловците, рибарите, бродовите. Православната црква го смета за еден од најголемите и најпочитуваните светци.

Во христијанскиот календар, Свети Никола се слави и на 6 декември според новиот Грегоријански календар т.е. на 19 декември, според стариот Јулијански календар.

  Категории: