Пекевски оствари средба со преставничките на Македонија, од Берово, на Меѓународниот занаетчиски форум во Шарја

Пекевски оствари средба со преставничките на Македонија, од Берово, на Меѓународниот занаетчиски форум во Шарја
јануари 27 00:56 2023

Градоначалникот Пекевски вчера во својот кабинет, оствари средба со Јадранка Фурнаџиска од Берово и Љубинка Механџиска од с. Русиново, кои беа претставнички од Македонијa, на 13-тиот  Меѓународниот традиционален занаетчиски форум во во Шарја (SITCF), организиран од Sharjah Institute of Heritage, под слоганот „Килим и текстил“, на кој учествуваа 18 земји.

Чест и задоволство, за сите нас, е фактот што Република Македонија, за прв пат учествува на овој саем и што првите претставнички се токму од Берово.

Од името на Општина Берово, Советот на Општина Берово, општинската администрација и од свое лично име, градоначалникот Пекевски им се заблагодари на нашите преставнички, за афирмацијата на општина Берово,  во интернационални рамки и им посака, да продолжат со работа и труд и понатаму да бидат чуватели на традицијата и фолклорот, од малешевскиот регион.

Тие го искажаа своето задоволство од престојот, нивните позитивни искуства, прекрасните импресии и спомени и изразија надеж,  за продолжување на  соработката.

Градоначалникот Пекевски истакна голема благодарност  до Јасна Пајковска-проект координатор во Центарот за управување со промени, која што ги препозна квалитетите на малешевските домаќинки и им овозможи да бидат дел од успешната приказна на 13-тиот Меѓународен занаетчиски форум во Шарја.

Посетителите на форумот, имаа можност, да бидат сведоци на колоритниот традиционален текстил, теписите и ракотворбите, изработени од вредните раце на малешевските домаќинки, кои се карактеристични за беровскиот регион, но и да уживаат во начинот, на кој тие се прават и се развиваат различни текстилни производи, со раскошот на нивните бои и естетика.

Форумот се реализира по иницијатива на дипломатското конзулаторно претставништво во Абу Даби, по предлог од Кабинетот на сопругата на претседателот на РМ, , во соработка со Центарот за управување со промени,  за развој на жеското претприемништво.

Нашите сограѓанки, во најубаво светло ја претствавија Македонија  и ги промовираа своите ракотворби, посебно од текстилната индустрија, како што се килими и традиционални носии и уште еднаш покажаа како се  чува духот на традицијата и фолклорот од малешевскиот регион.

  Категории: