Општините да поведат поголема сметка за проблемите на Ромите, бара Советот на Европа.

април 30 18:31 2018

ње на дел од проблемите на ромската заедница, денес во Штип се одржа информативен состанок на тема Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво:

  • Треба да се формира тело од раководителите на сектори и одделенија во општините кои ќе ги дефинираат и ќе понудат решенија за приоритетните проблеми, кажа Адемов.

Проблемите со кои се соочуваат Ромите , генерално се исти во сите општини во регионот, па и во државата, па оттука и нивното решавање треба да биде координирано:

  • Главната цел е да се промовира добро владеење на единиците на локална самоуправа и да ги зајакне капацитетите на ромската заедница, дообјасни Ферди Исмаили, Асоцијација на демократски развој на Ромите – Тетово.

Инаку, за досегашниот ангажман во решавање на проблемите на ромската заедница во Општината, штипскиот градоначалник Благој Бочварски , од страна на Европскиот Парламент бше избран за Најпријателски ромски градоначалник.

 

 

ИЗВОР: Тв Стар

  Категории: