Од утре нема влез ни во отворени објекти во Македонија без сертификат за две примени вакцини!

Од утре нема влез ни во отворени објекти во Македонија без сертификат за две примени вакцини!
ноември 14 12:34 2021

Граѓаните од утре ќе може да посетуваат објеkти од затворен и отворен тип само со сертификат за целосна имунизација (примени две вакцини) или со потврда за прележан Ковид-19 во последните 45 дена. Ваквата одлука беше донесена од страна на Владата на седницата одржана на 26 октомври.

– Се дозволува влез во секаков вид на објекти од отворен и затворен тип, угостителсkите објекти (кафетерии, ресторани, барови, ноќни клубови-дискотеки), во угостителскиот објект/дел за исхрана во угостителските објекти за сместување (хотел, мотел, хостел, пансион и друг објект за сместување), на бензинските станици, во казината и обложувалниците, во други објекти кои во склоп на истиот даваат угостителски услуги, во угостителските објекти кои се регистрирани за прослави (веселби, свадби, родендени, крштевки и слично), како и се дозволува влез каде што се одржува настан од секаков друг вид (концерти, семинари, обуки, курсеви, состаноци, работилници, конференции, културни или спортски настани), на посетители / гости / лица, со поседување и приложување од 15 ноември на сертификат за примени две дози на вакцина против заразната болест КОВИД-19 или сертифиkат/потврда за прележан Ковид 19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето, стои во одлуката на Владата.

-Рестриктивните мерки повеќе даваат резултат, а тие значат забрана за посета на затворени простории, задолжително тестирање на трошок на оној кој не се вакцинирал, лекување во случај на заболување на трошок на тој кој не се вакцинирал. Јас ги оправдувам сите вакви мерки, коишто ќе ја зголемат стапката на вакцинација, бидејќи според сите научни докази вакцинацијата е најјасниот излез од кризата, вели доктор Александар Петличковски од Институтот за имунобиологија за РСЕ.

  Категории: