ЛУЈ БРАЈ – СЛЕПИОТ ПРОНАОЃАЧ

ЛУЈ БРАЈ – СЛЕПИОТ ПРОНАОЃАЧ
февруари 10 20:47 2024

Луј Брај е уште една историска личност која го смени начинот на кој гледаме на светот и сè што се случува во него. Имено, Луј Браж е познатиот француски изумител на пишувањето за слепи. Роден е на 4 јануари 1809 година во Купври, Франција, мал град кој се наоѓа југоисточно од Париз.

Тој беше момче со убави очи, на кои им завидуваа сите што го видоа. Покрај тоа, Брај бил прилично љубопитно дете од детството кое сакало да поминува многу време во работилницата на неговиот татко со своите алатки, а татко му правел појаси, запреги, седла и узди за коњи.

Меѓутоа, бидејќи бил уште мал и не можел да ја разбере опасноста од алатот што се наоѓал таму, еднаш зел голема игла, парче кожа и чекан, сакајќи да ја пробие иглата низ парчето кожа. За жал, тој не успеа. Кожата била премногу силна и тврда за две иполгодишно момче да ја прободе со игла. Кога ја удрил иглата со чеканот, таа му испаднала од рака и го удрила во окото. Момчето паднало на земја плачејќи и врескајќи од болка. Ударот на иглата предизвика воспаление на левото око и губење на видот на тоа око. Кога наполнил три години, го изгубил десното око и целосно ослепел.

Малиот Брај често се прашуваше: „Зошто ми се случи сето ова? Чувствуваше голема тага и осаменост. Но, и покрај тоа што го изгубил видот, неговиот татко не очајувал и не дозволувал детето да порасне без образование, па платил часови по пијано.

Момчето се заљубил во свирењето пијано и бил многу вешт во тоа. Така, на осум години веќе стана познат во Државниот институт за слепи во Париз. Имаше исклучителен талент за музика, математика и географија. Методот што го користеа за читање во Институтот беше со допирање на големи метални букви кои ги лепеа на хартија. Луј Брај бил убеден дека овој метод е непрактичен поради должината на буквите (3 см) и нивната тежина. Ова го натерало да потроши многу време размислувајќи за подобрување на методите за учење на слепите деца да читаат и пишуваат. Тој беше убеден дека мора да има подобар метод од оној што се користи во Институтот за слепи.

По завршувањето на образованието бил назначен за учител на Институтот, а во 1829 година успеал да создаде писмо за слепите врз основа на групи од 6 точки – три во два вертикални редови. На појака хартија, некои точки во групата се испакнати, па за секоја буква се создава посебен знак, односно распоред на истакнати точки кои слепите ги читаат чувствувајќи ги од лево кон десно со показалецот од десната рака. Брај измислил и броеви и математички знаци за слепите, а како истакнат репродуктивен музичар создал систем на музички знаци. Во 1839 година го објавил своето откритие, но наишол на голем отпор и отфрлање од сите, дури и од луѓето кои работеле со него во Националниот институт за слепи.

Не долго потоа, Брај превел збирка песни од познатиот англиски поет Џон Милтон, кој и самиот бил слеп. Интересно е што при пишувањето на таа книга користел игла слична на онаа што го предизвикала неговото слепило, лесно неговиот патент не бил прифатен, Брај не се откажал, туку продолжил да ги учи своите ученици на методот што самиот го измислил.

Има многу патенти неколку пати се обидел да се претстави на Француската академија, но редовно бил одбиван.

Ова ќе трае до денот кога еден од неговите студенти од Институтот свирел пијано во еден од најголемите театри. Париз. Всушност, таа толку ја воодушеви публиката во театарот што откако заврши, тие станаа и аплаудираа неколку минути изразувајќи благодарност и восхит. И тогаш стана и таа. таа се приближи до публиката и им рече: „Знајте дека јас не сум личноста која заслужува вакво признание од вас, туку човекот кој ме научи на тоа со своето величествено откритие, а тој човек сега лежи на смртната постела, осамен и отфрлен. од сите“.

По нејзината изјава, весниците и списанијата во Франција започнаа национална кампања за поддршка на Луис Браж и неговото откритие. Резултатот од таа интензивна кампања и пропаганда беше тоа што француската влада го препозна пронајдокот на Брајовото писмо. По официјалното признавање од страна на владата, некои негови пријатели отишле да му ја кажат радосната вест, на што тој плачејќи одговорил: „Плачев три пати во животот: првиот пат кога ослепев, вториот пат кога открив и измислив писмо за слепи и еве сега конечно го препознаа мојот изум Тоа значи дека мојот живот не бил залуден.

Луј Брај почина во април 1852 година, како последица на рак, на 43-годишна возраст. Многумина се бореа против неговото откритие – одбија да го препознаат и прифатат, но тој сепак го заврши започнатото, бидејќи пред себе имаше јасна цел од која никогаш не се откажа. Овој пронаоѓач, иако повеќе го нема, сепак им помага на луѓето ширум светот. И покрај тоа што го нема, неговото наследство живее и им дава надеж на многумина.

(Извадок од книгата ” Вака се победува очајот” од турската писателка и психолог Селва Ел Удајдан)