Како да се справите со негативни луѓе: 7 едноставни совети

Како да се справите со негативни луѓе: 7 едноставни совети
април 05 01:16 2024

Сите ние имаме личност во животот која е негативна најчесто. Таквите луѓе може да бидат заморни и исцрпувачки, да се биде во близина, но поради некоја причина, мораме да поминуваме време со нив. Тоа може да биде колега, пријател на партнер, партнер на пријател или член на семејството. Но, како да се справите со негативните луѓе без да ве исцрпи?

Накратко, постојат 7 работи што можете да ги правите кога се справувате со негативни луѓе.

 • Избегнувајте ги секогаш кога е можно
 • Игнорирај ги
 • Ставете се во нивна кожа сочувствувајте
 • Огледало вежба – проекција
 • Бидете среќни
 • Бидете благодарни
 • Не обидувај се да ги правиш среќни

Може да биде навистина тешко да се справиме со негативни луѓе, бидејќи во нашиот генетски код е да сакаме да бидеме сакани. Затоа не сакаме да изгледа дека не ги сакаме другите луѓе, бидејќи тоа може лошо да се одрази на нас. Но, ако страдате затоа што поминувате време со некој кој се жали, секогаш е лут, ги осудува другите луѓе (или уште полошо, вас) и ве омаловажува на редовна основа, што можете да направите?

 1. Избегнувајте ги секогаш кога е можно

Најочигледен начин да се справите со негативните луѓе е да не поминувате време со нив и да ги избегнувате колку што е можно повеќе. Тргнете се од нив и оставете ги такви какви што се. Природно е лесно да го направите ова со луѓе со кои немате многу врска. Но, многу е потешко да се направи тоа со луѓе со кои треба да поминувате време, како колега или член на семејството.

 1. Игнорирај ги или занемари ги

Ако не можете да ги избегнете, дали можете да ги игнорирате? Да им дозволите да лелекаат за тоа може да биде еден од најефикасните начини за справување со негативните луѓе. Се разбира, и ова бара одредена количина напор и енергија, но дефинитивно помалку од ангажирање во него. Луѓето кои се многу негативни обично уживаат да бидат негативни во општеството. Ова е одличен пример за „негативноста го сака друштвото“. Така, кога не се мешате, им станува помалку „забавно“, па веројатно ќе престанат да ве мачат со тоа. Според оваа страница, добар начин да ги запрете нивните поплаки може да биде да ги прашате како ќе го решат проблемот. Ова е наменето да се фокусира на акција и позитивност, како и нивното разбирање дека тие имаат моќ над ситуацијата. Забележете дека овие две опции може да ве натераат други ги гледаат како антисоцијални или непромислени, така што е со кој треба да се соочиш.

 1. Ставете се во нивна кожа – емпатија

Трикот што го користам кога треба да се справам со негативни луѓе е да се обидам да ја разберам нивната позиција. Веројатно во животот им се случило нешто што ги натерало така да го гледаат светот или на тој начин да реагираат на ситуацијата. Наместо да бидете лути или повредени од нивното однесување, обидете се да ја разберете нивната позиција. Ако добро ги познавате, можете дури и да ги прашате зошто мислат така. Не да се расправате со нив и да им кажувате колку е глупаво, туку да го препознаете нивното гледиште и да се обидете да го разберете.

 1. Вежба за огледало – проекција

Често нè нервира туѓото однесување бидејќи тоа е нешто што не ни се допаѓа кај нас самите. Затоа, кога сте во близина на некој кој има став што не ви се допаѓа, прво погледнете се себеси. Дали понекогаш покажувате такво однесување? Дали се впуштате во негативни разговори или озборувања? Дали се жалите многу? Кога ќе забележите однесување кај другите што не ви се допаѓа, секогаш гледајте назад на сопственото однесување и барајте сличности. Ова може да ви помогне да ги разберете и да им простите што се такви затоа што вие самите покажувате такво однесување и сакате да се промените и подобрите.

 1. Бидете среќни

Без разлика на се, не дозволувајте да влијаат на вас негативно. Бидете среќни како и обично, или можеби дури и малку посреќни. Позитивноста секогаш ја победува негативноста, исто како што љубовта секогаш ја победува омразата. Не дозволувајте да ви го уништат доброто расположение или денот. Доколку сте во друштво, дистанцирајте се од нив и поминувајте повеќе време со луѓе со подобар став. Фокусирајте се на позитивните работи што ве опкружуваат.

 1. Бидете благодарни

Бидете благодарни за вашиот личен раст и вашите лични ставови. Поминувањето многу време со негативни луѓе ме потсети дека порано бев многу негативна личност и благодарна сум што се потрудив да го променам тоа. Сега се чувствувам многу подобро и забележав дека мојот живот е многу позабавен. Благодарен сум за тоа, а негативните луѓе ги гледам како потсетник на таа благодарност. Не можам да го замислам животот со тој тежок товар на негативност, па затоа уште повеќе ја ценам мојата позитивност.

 1. Не обидувајте се да ги усреќите

Ова може да звучи чудно затоа што веројатно ви кажуваат вашите инстинкти ве поттикнува да се обидете да ги расположите. Но суровата вистина е дека многу луѓе сакаат да се чувствуваат така. Тие одлучија дека сакаат да бидат во лошо расположение, па обидот да ги расположите најверојатно ќе заврши фрустрирачки и за вас и за нив. За многу луѓе, ако нешто тргне наопаку, најлесниот начин е да го обвинат светот или друга личност и да го насочите вашиот гнев/фрустрација/негативност кон него. Тоа обично ќе заврши како аргумент без победа, и тоа е навистина ситуација без победа. Тоа само ќе ви го уништи денот и ќе ви ја одземе сета радост од него. Ако сакаат да бидат негативни, нека бидат. Обидете се да ги расположите само ако покажат дека сакаат да се чувствуваат подобро.

Извор: Living with tessa (viseodzivota.com)

  Категории: