ДОНЕСЕНА НАРЕДБА ЗА ЕКСХУМАЦИЈА И ОБДУКЦИЈА ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА СМРТТА НА ЈОВАН ДИМОВСКИ

ДОНЕСЕНА НАРЕДБА ЗА ЕКСХУМАЦИЈА И  ОБДУКЦИЈА ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА СМРТТА НА ЈОВАН ДИМОВСКИ
август 26 15:04 2022

Основното јавно обвинителство Штип, по објавени информации на социјалните мрежи и во медиумите, оформи предмет по допрен глас со цел да ги утврди причините за смртта на пациент од Берово кој бил третиран во ЈЗУ Клиничка болница Штип.

Надлежниот јавен обвинител издаде повеќе наредби до МВР-СВР Штип и до ОВР Берово со цел да се прибави целокупната медицинска документација околу текот на лекувањето на починатото лице од сите приватни и јавни здравствени установи и ординации каде пациентот побарал лекарска помош. Исто така, полицијата е задолжена да изврши разговори со лекарите и со останатиот медицински персонал кој постапувал, како и со членови на семејството на пoчинатиот пациент.

Јавниот обвинител, согласно член 236 и член 246 од Законот за кривична постапка, денеска издаде Наредба за ексхумација, обдукција и идентификација на телото на починатото лице, која ќе ја изврши Институтот за судска медицина – Скопје. Обвинителството постапува со цел да ги испита наводите за евентуална лекарска грешка при третманот на сега починатото лице.

Извор: Фокус

  Категории: