ГОЦЕ ШУТЕВСКИ СО ТОЧАК ОД РУСИНОВО ДО СМИЛЕВО ВО ЧЕСТ НА РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ДАМЕ ГРУЕВ.

ГОЦЕ ШУТЕВСКИ СО ТОЧАК ОД РУСИНОВО ДО СМИЛЕВО ВО ЧЕСТ НА РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ДАМЕ ГРУЕВ.
октомври 23 22:40 2021

Славниот Русинец Гоце Шутевски денес го посети јуначкото село Смилево во чест на војводата Даме Груев на денот на основањето на Македонската Револуционерна Организација – 23 Октомври. Тој беше на гробот и споменикот на војводата Груев и спомен куќата на Смилевскиот конгрес.


Шутевски веќе 14 дена е на пат со неговиот велосипед, а денеска беше придружуван од осуммина другари.


Гоце беше посебно топло примен од жителите на Смилево кои што го раскажуваат споменот за Даме Груев и нивната врска со село Русиново, во чија што близина Груев бил убиен, а подоцна и закопан на селските гробишта.


Одбележувањето на денот продолжи со посета на манастирот Свето Преображение во Зрзе, а вечерва ќе преноќи во прилепското село Костинци.

  Категории: