БЕСПЛАТНО ЛЕКУВАЊЕ ЗА ДЕЦА ОД СОЦИЈАЛНИ СЕМЕЈСТВА. 0

Децата од социјални семејства нема да плаќаат за болничко лекување. Ова го предвидува програмата за измени и дополнувања на програмата за обезбедување средства за болничко лекување без наплата на партиципација,

Читај повеќе

СОНЦЕТО ЛЕКУВА НО И РАЗБОЛУВА-РАКОТ НА КОЖАТА ВО ПОРАСТ 0

Сонцето лекува, но и разболува. Ракот на кожата, кој меѓу другото се поврзува и со прекумерно изложување на сонце, е  во постојан пораст, предупредуваат лекарите. Во моментов, тој е присутен 

Читај повеќе

Намалувањето на лековите од 01 април – излезе првоаприлска шега. Пациентите плаќаат и до трипати повисоки партиципации. 0

Најавеното намалување на лековите од 01 април – излезе првоаприлска шега. Пациентите сега плаќаат и до трипати повисоки партиципации. Ова особено се однесува за лекови за простата каде разликата во

Читај повеќе

ВИДЕО: Вест која сигурно ќе ги интересира сите мајки и баби!!! 0

После 50-тата година, освен постепеното истенчување на кожата заради намалената количина на еластин, колаген, масно ткиво и др.градбени состојки, доаѓа и до видно намалување на активноста на лојните жлезди, намалување

Читај повеќе

ХИВ/СИДА во општините од Истокот има се повеќе. 0

ХИВ/СИДА во општините од Истокот има се повеќе. Предничат Штип и Кочани, покажуваат податоците од центрите за јавно здравје. Во моментов, во петте општини кои ги покрива центарот за јавно

Читај повеќе

Од 01 април пониски цени на лековите. 0

Од први април се намалуваат цените на лековите. Од 40 до 50 отсто од лековите граѓаните ги плаќаат по пониска цена. Според министерот Филипче, опфатени се сите групи на лекови

Читај повеќе

Бесплатно лекување за децата на семејствата социјални-случаеви. 0

Лицата на возраст до 18 години чии семејства се корисници на социјална парична помош нема да плаќаат партиципација при користење здравствени услуги.Со ова, од Министерството очекуваат да се зголеми достапноста

Читај повеќе

ИСТОКОТ ТРЕТ ВО ДРЖАВАТА ПО СМРТНОСТ ОД РАК. 0

Источниот регион е трет во државата по смртност од рак, по пелагонискиот и скопскиот. Ова го покажува последниот Извештај на државниот Центар за јавно здравје, според кој во нашиот Регион

Читај повеќе

ИАТРАЖУВАЊЕ: ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ БЕЗ ОСНОВНИ ЗДРАВСТВЕНИ,СОЦИЈАЛНИ И ОБРАЗОВНИ УСЛОВИ. 0

Лицата со попреченост не ја добиваат потребната социјална и здравствена заштита, ниту пак образовниот процес е соодветно прилагоден на нивните потреби. Ова го покажа истражувањето на здружението за поддршка на

Читај повеќе

СПАСЕТЕ ГИ ОЧИТЕ ОД „МОДРАТА СВЕТЛИНА“ 0

Технологијата го олеснува животот, ама ги расипува очите. Директната опасност која ни го намалува видот, е секаде околу нас, а за тоа , воопшто и не сме свесни, предупредуваат офталмолозите:

Читај повеќе