5 МАЈ СЕ ОДБЕЛЕЖУВА ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК 0

Со неколку настани денеска ќе биде одбележан Денот на македонскиот јазик – 5 Мај, кој беше прогласен во 2019 година со одлука на Владата. На овој ден во 1945 година,

Читај повеќе

ДОМОТ НА КУЛТУРАТА “ДИМИТАР БЕРОВСКИ” СО ТРАДИЦИОНАЛЕН КОНЦЕРТ ЗА ВЕЛИГДЕН 0

Домот на културата “Димитар Беровски” од Берово по повод велигденските празници ќе го организира својот традиционален Велигденски концерт. Културно уметничката програма ќе се организира на 24.04.2022 (недела) со почеток од

Читај повеќе

ВО ЧЕТВРТОК ВО СИТИ ПАБ ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „МРАЧНИ ДЕНОВИ“ ОД АВТОРОТ ЉУБОМИР БУБЕВСКИ 0

Во четврток во Сити Паб во Берово, ќе биде презентирано првото дело на нашиот беровчанец Љубомир Бубевски со наслов „Марчни денови“.Промоцијата на книгата е закажана со почеток во 19 часот,

Читај повеќе

ВО МУЗЕЈОТ НА ГРАД БЕРОВО ПОСТАВЕНА ИЗЛОЖБА НА ТЕМА “РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА ЦВЕЌЕ” 0

Во историско етнолошкиот музеј во Берово, денес е поставена изложба на тема “Ретроспективна изложба цвеќе” од Домот за млади и деца Благој Мучето од Струмица. Изложбата е во организација на

Читај повеќе

(ВИДЕО) ОТВОРЕНА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА ВО МУЗЕЈОТ НА ГРАД БЕРОВО „РЕТРОСПЕКТИВА НА ЛИКОВНИ КОЛОНИИ-БЕРОВО 2003-2009“ 0

Во рамките на програмските активности од областа на музејската дејност при Домот на културата ,,Димитар Беровски”, во музејот на град Берово е отворена изложба на тема ,,Ретроспектива на ликовни колонии

Читај повеќе

РАТЕВСКИТЕ БАМБУРЦИ ДЕНЕС ГО ИСТЕРАА ЗЛОТО ОД МАЛЕШЕВИЈАТА 0

Во село Ратево, Општина Берово,денес се одржa ратевскиот карневал „Бамбурци“.По пауза од една година поради пандемјата, на годинашното 13 издание на ратевскиот карневал, се претставија Ратевските Бамбурци како и маските

Читај повеќе

ПРОМОВИРАНА ПРВАТА МУЗИЧКА ФОЛК СЛИКОВНИЦА ЗА ДЕЦА „СЛУШАМ КАЈ ШУМАТ ШУМИТЕ“ 0

Центарот за зачувување и развој на македонската фолк музика, фолклорното творештво, едукација и иновации за деца – Фолконика ја промовираше првата музичка фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите“.

Читај повеќе

ВО СРЕДА ВО БЕРОВО ПРОМОЦИЈА НА КНИГИТЕ „НЕСРЕДЕН ВЕК“ И „ПРЕД НЕКОЕ ВРЕМЕ“ ОД ТИХОМИР А.ЈАНЧОВСКИ 0

Во среда на (27 Октомври) во клубот „Сити паб“ во Берово, ќе се одржи промоција на книгите „Несреден век“ и „Пред некое време“од Тихомир А. Јанчовски, кои се дел од

Читај повеќе

ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ: КОМПОЗИТОРИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ФИЛМСКО ПЛАТНО 0

На 25 октомври (понеделник) во 8.00 часот ќе се одржи онлајн предавање со наслов „Композиторите на македонското филмско платно“ во Берово и Малешевијата. Настанот ќе го во води  проф. д-р Александар

Читај повеќе

„МОЕ БЕРОВО“ НОВА ПЕСНА НА КОМПОЗИТОРОТ ГОРАН АЛАЧКИ И ГРУПАТА ШТЕКИЦА 0

Деновиве бевме на работна проба на групата „Штекица“ во Берово, каде во пријатна и опуштена атмосфера, заедно со композиторот Горан Алачки, ја свиреа најновата музичка нумера, односно химната на нашиот

Читај повеќе