КУЛТУРА(ТА) ВО СЕНКА НА КОРОНАВИРУСОТ. 0

Новонастанатата состојба не смее да го нападне духот на поединецот, не смее да ги уништи убавината и слободната мисла – без нив доаѓа крајот;  Иако ова наше прашање лебди како

Читај повеќе

МАЛЕШ НЕТ КОЛУМНА:СКЕПТИЧКА ПЕРЦЕПЦИЈА НА ТЕХНОЛОШКИОТ РАЗВОЈ ИЛИ НЕОПРАВДАН СТРАВ ОД НОВО НУЖНО ДОБРО??? 0

Пред извесно време пишувајки за социо – економскиот импут на Ковид 19,свесно ја начнав 5Г темата цитирајки го др.Томас Коуан еминентниот научник, кој ширењето на пандемијата го поврзува со 5г

Читај повеќе

Ќе ви биде жал што немавте храброст, да живеете како што сакавте. 0

Понекогаш е тешко да се донесе вистинска одлука. Те боли, те загрижува, како другите ќе се чувствуваат поради тебе. Колку и да размислуваш, сфаќаш и знаеш дека таа одлука е

Читај повеќе

МАЛЕШ НЕТ КОЛУМНА:СОЦИО-ЕКОНОМСКИ ИМПАКТ КОВИД 19 0

Создавањето на оваа пандемија не смее да се релативизира и маргинализира. Некој сака светот да биде покорен,клекнат на колена,оставен на милост на луѓето кои можат само да бидат неми посматрачи

Читај повеќе

КОЛУМНА:МОЌТА НА НЕГЛАСАЊЕТО 0

Народот поседува моќ! Таа моќ не се гледа и не се чувствува тогаш кога самиот народ не посегнува по неа. Кога е така, властодршците го лажат, го крадат, го влечат

Читај повеќе

КОЛУМНА: ДАЛИ НАВИСТИНА НИ ТРЕБА НАТО? 0

д-р Здравко Савески Сегашната власт троши огромни буџетски средства за нешто што нема многу да придонесе за физичката безбедност во Македонија, за нешто што за нас претставува луксузирање. Притоа, при

Читај повеќе

КОЛУМНА: ПОСТМОДЕРНА МЕТАСТАЗА 0

Најголем изум на сите времиња е тракалото цела една епоха на идустријализација ротира околу оската на тоа тркало, колку се поголеми вртежите на истото толку повеќе човекот како биолошко битие

Читај повеќе

КОЛУМНА: ДВОЈАЗИЧНА ПЕРСПЕКТИВА ИЛИ ПЛАЌАЊЕ НА ПОЛИТИЧКИ ДОЛГ 0

Зборувајќи за преспектива ќе се обидам да резимирам некои мои погледи од бледата нужност на хибридно демократизираниот изгласан закон за двојазичност. Мојата преспектива како секој поединец ја согледувам од свој

Читај повеќе

КОЛУМНА: ИНТЕЛЕКТУАЛНА МАРГИНАЛИЗИРАНОСТ 0

Талкајќи низ институционалните лавиринти секојдневно се среќаваме со некопететни личности кои извршуваат одредена одговорна фукција, било тоа да е наставник кој физички ги малтретира своите ученици, или доктор кој ја

Читај повеќе

КОЛУМНА: ТРАНЗИЦИСКИ ВИОР 0

Голготата на патот кон просветлувањето ќе се обидам да ја предочам од мој аспект. Јас сум провокација филозоф, социолог и аналитичар без политички претензии, но ќе се обидам искрено и

Читај повеќе