Македонскиот пазар нема капацитет да го откупи годинашниов род на сливи.Овоштарите од Делчево почна со болокади на патиштата 0

Катастрофа им се заканува на производителите на сливи. Македонскиот пазар нема капацитет да го откупи годинашниов род на сливи. Само во Делчевскиот крај на откуп веќе врора недела чекаат околу

Читај повеќе

АКЦИЗАТА ЌЕ ЈА ПОКАЧИ ЦЕНАТА НА ДОМАШНАТА РАКИЈА.ЌЕ ВОВЕДЕ ЛИ И РЕД? 0

Ќе се покачи цената на домашната ракија. Со оваа мисла легнувата и стануваат и производителите и купувачите, откако државата најави дека отсега за секое литро произведена домашна ракија со просечна

Читај повеќе

ПРОТЕСТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА МОДРА СЛИВА ОД ПИЈАНЕЦ.РОДОТ ИМ ПРОПАЃА – ОТКУП НЕМА. 0

И покрај најавите за субвенционирање на откупот на модра слива, овоштарите од Пијанец денес излегоа на протести, загрижени за годинашнава реколта која им скапува во овоштарниците. Тие се во паника

Читај повеќе

Незнаење или обемна документација. Поради што нашите земјоделци не ги користат парите од ИПАРД програмата? 0

Незнаење или обемна документација. Поради што нашите земјоделци не ги користат парите од ИПАРД програмата? Според последните податоци, искористени се едвај 30% од парите кои им се нудат. Зошто е

Читај повеќе

ЗАДРУГИТЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО СЕЛАТА ОД ИСТОКОТ. 0

Задругите да се вратат во селата од Истокот. Ова е единствен начин за нивно зајакнување и за развој на земјоделиеот во регионот. Овдешните земјоделци поседуваат мали ниви кои не се

Читај повеќе

Државата им ја враќа зелената нафта на земјоделците. 0

Oд понеделник, влегуваат во собраниска процедура измените на Законот за земјоделие и рурален развој, кои ја вклучуваат и мерката зелена поефтина нафта за земјоделците : Тоа ќе се имплементира преку

Читај повеќе

Ќе ги остави ли пролетниот снег овошките без род? 0

Пролетниот снег и релативно ниските температури за овој период од годината, го вклучија алармот кај овоштарите од можноста  повторно да останат без род. Ваквите стравувања се логични ако се знае

Читај повеќе

Се зголемува интересот за пчеларство во Регионот. 0

Се зголемува интересот за пчеларство во Регионот. За пет години, бројот на пчелни семејства се зголемил двојно, од 6.700 на 11.200: Тоа е добро затоа што пчелите влијаат на целокупната

Читај повеќе

Италијаните за евтини пари за Велигден ќе уживаат во нашето јагне. Сточарите, ќе бројат загуби. 0

Италијаните за евтини пари за Велигден ќе уживаат во нашето јагне. Сточарите и оваа година ќе бројат загуби и ќе подголтнуваат кнедли од незадоволство. Причина за ова е ниската откупна

Читај повеќе