ДЕНЕС БЕЛЕЖИМЕ 144 ГОДИНИ ОД РАЗЛОВЕЧКОТО ВОСТАНИЕ.

ДЕНЕС БЕЛЕЖИМЕ 144 ГОДИНИ ОД РАЗЛОВЕЧКОТО ВОСТАНИЕ.
мај 20 23:48 2020

Берово важел и ќе важи за револуционерен град.Токму денес одбележуваме 144 години од првото оружно востание во Македонија, оганизирано од нашиот револуционер и татко на нашиот град Димитар Поп Георгиев-Беровски.

Главни иницијатори и организатори на востанието биле Димитар Поп Георгиев Беровски (1840-1907 г.) и неговиот дедо Поп Стојан од Разловци.

Разловечкото востание, и покрај неговото брзо пропаѓање, е од особено значење за историјата на македонскиот народ. Востанието самостојно го организирала, материјално го издржувала и го извела македонската световна и духовна интелигенција, со масовно учество на селанството.

Во чест на нашиот револуционер Димитар Беровски, издвојуваме парче епизода од ТВ серијалот – Народни трибуни, снимена 1987 година во Берово.

  Категории:
напиши коментар

0 Коментари

Сеуште нема коментари!

Биди прв што ќе коментира.

Напиши коментар

Вашите податоци се безбедни! Вашата е-маил адреса нема да биде публикувана. Сите *полиња се задолжителни,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.